Çiğ süt fiyatları bayram sonrasına kaldı! Üretici sütte kaç lira fiyat artışı istiyor?
1 Nisan'da artırılan çiğ süt fiyatları, yem fiyatlarından dolayı eridi gitti. Nisan ayı çıkmadan yeniden süt fiyatlarının artırılması gündeme gelirken, üretici dişi hayvan kesimlerinin önüne geçmek için 8 liranın üstünde bir fiyat bekliyor.
Çiğ süt fiyatlarının güncellenmesi Ramazan Bayramı sonrasına kaldı. Gıda Komitesi, çiğ süt fiyatlarının artırılmasına yönelik çalışmasını tamamladığı ancak 15 gün daha kazanmak için fiyatın açıklanmasının bayram sonrasına bırakıldığı kaydedildi.
GIDA KOMİTESİ İŞİ YAVAŞTAN ALDI 15 GÜN KAZANDI!
Yem fiyatlarından dolayı çiğ süt üretim maliyeti artarken, süt fiyatlarının yerinde sayması üretimi baltalıyor. Onun için çiğ süt fiyatlarının acilen artırılması gerekiyordu. Üreticiler günlerdir seslerini duyurmaya çalışırken, Gıda Komitesi yine işi yavaştan alınca çiğ süt fiyatlarında ne kadar artış yapılacağı açıklanmadı.
SÜT ÜRETİCİSİNİN ZARARINA ÜRETİMİ ÜSTÜNDEN GÜN HESABI YAPIYORLAR!
Alınan bilgilere göre Gıda Komitesi’nin aslında çalışmayı tamamladığı ve yapılacak artış miktarının belirlendiği kaydediliyor. Ancak belirlenen fiyatın 1 Mayıs’tan itibaren uygulamaya girmemesi için yeni fiyatın açıklanmasının Mayıs ayına yani Ramazan Bayramı sonrasına bırakıldığı kaydediliyor. Gıda Komitesi, bu şekilde yaparak üretici 15 gün daha sütünü ucuz fiyattan yani zararına satmaya devam edecek.
YEM FİYATLARI SÜTE YAPILAN ARTIŞI 1 AY İÇİNDE ALDI GÖTÜRDÜ
Bilindiği üzere geçtiğimiz Aralık ayında çiğ süt fiyatı 3.20 liradan 4.70 liraya çıkarılmıştı. Fakat yem fiyatlarının önüne geçilememesinden dolayı çiğ süt fiyatları 1 Nisan’dan geçerli olmak üzere 5.70 liraya yükseltilmişti. Bunun yanında çiğ süt prim desteği de 20 kuruştan 1 liraya artırılmıştı. Gelinen noktada Nisan ayı çıkmadan çiğ süt fiyatlarına yapılan artış eridi gitti.
TÜRKİYE SÜT ÜRETİCİLERİ MERKEZ BİRLİĞİ BAŞKANI:ÜLKEMİZE YAZIK OLUYOR!
Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tevfik Keskin, çiğ süt fiyatlarının en düşük (1.3) pariteye göre 8 liranın altında olmaması gerektiğini belirterek, “Şuanda üretici göz göre göre zarar ediyor. Ülkemize yazık oluyor” dedi. Gıda Komitesi’nin bütün süreci içinden çıkılmaz bir hale getirdiğini vurgulayan Keskin, “Gıda Komitesi fiyatları neye göre belirliyor? Burada üreticiyi temsilen kimse yok! Tarımla ilgili rakamları kağıt üstünde rakamlarla belirleyemezsiniz. Şu an sahada ciddi bir sorun var ve üretici zarar ettiği için hayvanlarını kestiriyor. Ama hayvancılıkta yaşanan bu felaketin kimse umurunda değil” dedi.
SANAYİCİ SÜT BULMAKTA ZORLANMAYA BAŞLADI BU GİDİŞATIN HİÇ DE İÇ AÇICI OLMADIĞINI GÖSTERİYOR
Geçtiğimiz yıllarda bu mevsimlerde süt fazlalığından dolayı süt tozunun gündeme geldiğini anımsatan Keskin, ancak bu yıl sanayicinin süt bulmakta zorlanmaya başladığını bildirdi. Bu durumun ülke hayvancılığı açısından gidişatın hiç de iç açıcı olmadığını gösterdiğini kaydetti.